Fietstocht - Museum Warten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Fietstocht

Arrangementen

Fietsen van langhuis tot Kop-hals-romp

Op zondag 15 juni, 13 juli, 10 augustus en 7 september a.s. organiseren het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld en Museum Warten een zondagse fietstocht.                                                                                 


De route start in het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld. Daar maakt u op een levendige manier kennis met tweeduizend jaar agrarische geschiedenis van Fryslân. Het museum laat de leef-, werk- en woon-omstandigheden zien van de boer tijdens verschillende perioden, zoals de terpentijd, de middeleeuwen, de periode rondom 1870 en voor en na de oorlog. Hoe hielden onze voorouders het hoofd boven water, hoe gingen ze te werk en wat voor problemen kwam men tegen in de strijd een bestaan op te bouwen. Deze vragen vormen de basis voor de inrichting van het museum. De boerderij in al zijn vormen speelt daar natuurlijk een belangrijke rol in.                  
Na een half uurtje fietsen arriveert u vervolgens bij Museum Warten, bestaande uit de Oud Friese Greidboerderij en museumgebouw it Earmhûs. Dit voormalig armenhuis laat de verbondenheid zien met de landbouw, scheepsbouw en visserij en het vertelt het verhaal van Sytze’ Maaike. Eén van de woninkjes is nog in originele staat ingericht. Rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij is de enig overgebleven boerderij van het historische langhuistype en laat zien hoe er vroeger in de praktijk geboerd werd. De boerderij is volledig gerestaureerd en in oorspronkelijke staat ingericht. Het is de voorganger van de Kop-hals-rompboerderij

De start van deze fietstocht is bij het Frysk Lânboumuseum vanaf 10 uur. De kosten bedragen € 7,50 en € 3,25 voor kinderen.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu